Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Günlük Kiralık Dairelerin Etkisi ?

tarafından gönderildi Nuray ÖZDEMİR üzerinde 10 Temmuz 2017
0

İstanbul Kartal bölgesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan bir firma olarak, bölgedeki değişimleri yakından takip ediyoruz.

Burada neredeyse elinizi sallasanız 1+1 ve 1+0 dairelere rastlıyorsunuz. Bu daireleri inşaat firmaları yaparken ne düşündü, ne amaca hizmet etti bilmiyorum ama, bu daireler kanaatimce pazarlaması en zor daireler haline geldi bölgede.

Bilmiyorum diğer bölgelerde de durum böylemi, fakat paralel olduğuna inanıyorum.

Daireler pazarlanırken çok iyi bir pazarlama taktiği geliştirilirek pazarlandı ve yatırımcıya bazen gümüş, bazen altın tepsilerde sunuldu. Yatırımcı bu vaatlere inandı, dünya üzerindeki gelişimlere bakarak, bizim ülkemizde de bu türlü dairelerin olabileceğine inandı ve nihayetinde sözleşmeleri imzalayarak, gayrimenkulu kendi mal varlıkları arasına kattı.

Gün döndü , teslimler başladı ve bu dairelere kiracı arayışları başladı.

Aslında ilk sıralarda öyle çok sıkıntı ve problemde yoktu. Herkes bu dairelerde gül gibi yaşayıp gidiyordu da. Ta ki bizlerin ananevi gelenek ve görenekleri devreye girene kadar.

O daireleri satmak için bin dereden bin kova su getirenler, birden bire namus bekçisi haline gelip, bizlerin aile yaşamına uymuyor bu daireler, yanlış amaçla kullanılıyor gibi bahaneler ile dairelerin kiralanmasına bin engel koyarak, yatırımcısını üzmeye başladılar. Aslında haklı oldukları noktalar çok fazla. Bu daire modelleri genellikle bekar yaşamların tercihi haline geldi. Çünkü bizim aile yapımızda 60 m2 alana sıkışan bir yaşam tarzı maalesef yok. Genellikle bekar erkeklerin ikinci bir ev veya hafta sonlarının değerlendirildiği bir alan olarak kullanılmaya başlandı. Buda tabiki siteleri ve oradan daire alan gayrimenkul sahiplerini zaman içerisinde rahatsız etmeye başladı.

Özellikle kimi sitelerde aile hayatı ile iç içe olan bu daireler gerçekten göze batmaya ve sorun çıkarmaya başladı.

Dairelerine kiracı bulamayan yatırımcılar çareler aramaya başladılar. Çünkü ellerinde oldukça ciddi paralara aldıkları bir daireleri var ,üstelik her ay kira öder gibi aidat maliyeti olan bu daireleri atıl bir şekilde bırakamazlardı.

En sonunda çözüm dünya üzerinde uygulanan kısa süreli konaklama yada bizde bilinen adı ile otel konforunda evinizin rahatlığı ile sunulan günlük kiralama sektörü devreye girdi.

Yatırımcılar için kurtarıcı bir model olarak hayata geçen günlük kiralık daireler, önceleri son derece başarılı uygulamalara imza attı. Yapılan yatırımların değerleri yükselmeye başladı. Ama bu geçici bir süreç oldu maalesef. Konut, ofis ve günlük kiralık dairelerin bir arada bulunduğu bir yaşam tarzına hazır olmayan kat malikleri ,sorunlar yaşamaya başladı.

Ve birden bire hayat kurtaran formül olan günlük kiralamalar , tu ,kaka pozisyonuna düştü. Ülkemizde gerçekten istenmeyen bir kiralama modeline döndü.

Tüm dünyada uygulanan bu model maalesef Türkiye’de gerektiği gibi uygulanamadı. Türk aklı dedikleri birşey var, sanırım bu doğru. Kötü amaca hizmet eden bir modele çevirmeyi başardılar ve gerçekten yatırımcısına iyi bir kaynak yaratan bu daireleri adeta kötü amaç yuvası haline getirdiler.

Şimdi dairelere neyazık ki kiracı bulunamıyor. Çünkü bu dairelere kimi yerleştirirseniz yerleştirin, mutlaka bir sorun çıkıyor.

Hedef belli, amaç belli hale getirilmiş bu daireleri ne yapmak gerekli öyleyse.

Çünkü sayıları ciddi rakamlara ulaşan bu dairelerin sahipleri, dairelerini satamıyorlar, kiraya veremiyorlar. Üstelik birde kendilerine 300-800 tl aralığında aidat yükü getiriyor.

Daire sahipleri mağdur…

Bu daireler ile iç içe bir yaşam süren daire sakinleri mağdur.

Çözüm ne…? Bunu gerçekten merak ediyorum. Bu daireler ne olucak,Ve bu mağduriyetler nasıl giderilecek…

Ben bir gayrimenkul danışmanı olarak gerçekten bu soruların cevabını merak ediyorum. Çünkü bu dairelerin pazarlamasını yapanlardan biriyim ve bu dairelerde kalacak profil bulmak günden güne zor bir hale geliyor.

Ne diyelim, hayırlısı… Bakalım gün bize ne gösterecek…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

  • Paranızı Değiştirin

  • Ölçü birimi

  • Gelişmiş Arama

    0 ₺ - 50,000,000 ₺

    Diğer Arama Seçenekleri

İlanları Karşılaştır