yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
yükleniyor...
Hiçbir sonuç bulamadık
haritayı aç
Görünüm Yol Haritası Uydu melez Arazi Benim konumum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Daire Tapusu Nedir ve Nasıl Olmalıdır ?

tarafından gönderildi Nuray ÖZDEMİR üzerinde 3 Ağustos 2017
0

Daire Tapusu Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Yatırımınızın boşa gitmemesi için konut almadan önce “Daire tapusu nasıl olmalı?” sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. Gayrimenkulle ilgili yasal sorunlar  yaşamamanız için elinizdeki tapu tipinin kat mülkiyetini belirten türden olması önem arz ediyor.  Kat mülkiyetli veya daire tapusu dışındaki tapu türleri ise şu şekilde; hisseli tapu, kat irtifakı tapusu.

Daire tapusunun banka konut kredisiyle ilgisi var mı?

Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin banka kredisi başvurularının reddedilmesinin sebebi, tapu türünden kaynaklanıyor. Yatırımcıların veya ev sahibi olmak isteyenlerin banka kredisi başvuru sürecini olumlu sonuçlandıracak tapu türü, kat mülkiyetli tapu veya daire tapusudur. Daire tapusu, inşaat halindeki veya yapımı tamamlanmış olan binada ve arsada daireye ait yer olduğunu tescil eden tapu türü olarak geçiyor.  Bu tapuyu alırken tapu üzerindeki daire numarasıyla satın alınacak dairenin numarasının birbirine uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Kat mülkiyetinin olmadığı gayrimenkullerde ise, kat irtifakı söz konusu oluyor. Bu durum, arsa üzerinde yer alan binanın iskanının olmadığını gösteriyor. Belediyeden iskanla ilgili işlemler halledilmeden kat irtifakı tapusuyla banka kredisi almak mümkün olmuyor. İskan işlemlerinin tamamlanması halinde kat mülkiyet tapusu alınabiliyor. Kat irtifakı tapusunun kat mülkiyetli tapuya dönüştürülmesi işlemlerinden sonra banka kredi başvuruları olumlu sonuçlanıyor.

 

Tapu tipleri nelerdir? Üzerlerinde neler yazar?

Hisseli tapu: Miras yoluyla el değiştiren tapuyu ifade ediyor. Üzerinde varislerin kimler olduğu yazıyor. Ortak satın alınan gayrimenkul tapuları da, bu gruba dahil ediliyor. Gayrimenkulle ilgili herhangi bir tasarruf söz konusu olduğunda hissedarların tümünün rızası aranıyor.

Kat irtifakı tapusu: Belediyeden iskan izni alınmamış gayrimenkulleri ifade eden tapudur. İskan işlemlerinin tamamlanmasından sonra kat mülkiyetli tapu alınabiliyor. Kat mülkiyetli tapu almak için mülk sahiplerinin onaylı mimari proje, inşaat ruhsatı ve tapudan istenilen diğer evrakları tamamlamaları gerekiyor.

Kat mülkiyeti tapusu : Güvenilir tapu türlerinden birisidir. Yatırım yaptığınız gayrimenkulün size ait olduğunu gösteriyor. Kat mülkiyetli tapu ile kat irtifakı tapusu arasında birtakım farklılıklar yer alıyor. Kat mülkiyetli tapu, satın alınan dairenin arsa üzerinde tescil edilmiş bir mesken olduğunu belirtiyor. Söz konusu arsa üzerinde mülk sahibine ait katın numarası, dairenin m2 cinsinden yüzölçümü ve dairenin bulunduğu katın yazılması gerekiyor. Kat irtifakı tapusunda ise iskan olmadığı için bu detaylar yer almıyor. Dolayısıyla, yasal sürecin kat mülkiyetli tapudaki gibi tamamlanmadığını gösteriyor.

Arsa Tapusu : Henüz Kat irtifakının kurulmadığı yada üzerinde binanın bulunmadığını ifade eden tapu türüdür. Kat mülkiyeti ise zaten oluşturulmamıştır. Kredi kullanımında kesinlikle uygun değildir. Arazinin metrekaresini, ada ve pafta numarasını belirten tapu türüdür.

Güvenli bir gayrimenkul yatırımı için kat mülkiyetli tapu veya daire tapusuna sahip gayrimenkullere yatırım yapılması önem arz ediyor. Böylece alınan dairenin tüm yasal işlemleri tamamlanmış oluyor. Yatırımını gayrimenkul satın alarak değerlendirmek isteyenler www.ilkemcity.com.tr üzerinden satılık daire fiyatlarını inceleyebilir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

  • Paranızı Değiştirin

  • Ölçü birimi

  • Gelişmiş Arama

    0 ₺ - 50,000,000 ₺

    Diğer Arama Seçenekleri

İlanları Karşılaştır